De Praktijk

De Praktijk

Waar is een kinderfysiotherapeut precies in gespecialiseerd?

Zie ook: Waarin is kinderfysiotherapie gespecialiseerd?

  • Motorische ontwikkeling en motorisch leren van het kind

  • Specifieke bewegings- en houdingsaandoeningen op de kinderleeftijd

  • Fysieke fitheid en training van spieren, hart- en longfunctie bij kinderen

  • Specifieke fysiotherapeutische (technische) vaardigheden voor het behandelen van kinderen

  • Specifieke pedagogische vaardigheden voor het behandelen van kinderen en begeleiden van het gezin/ouders

  • Signaleringsfunctie voor inzet andere zorgdisciplines, zoals logopedie, ergotherapie, ambulante begeleiding, specialistische tweedelijns zorg

Lees verder
De Praktijk

Wetenschappelijk bewijs van massage.

Effecten massage wetenschappelijk aangetoond

Onderga je regelmatig een massage, dan weet je hoe ontspannend dit kan werken. Je laat alle stress varen en ervaart een compleet gevoel van welzijn. Maar massage doet nog veel meer dan je alleen maar goed laten voelen. Recent wetenschappelijk onderzoek toont op unieke wijze aan dat massage zowel psychische als lichamelijke gezondheidsvoordelen biedt.

Zie ook de volgende link: wetenschappelijke effecten en voordelen van massagetherapie

Lees verder
De Praktijk

Anja nu ook draagdoekconsulent

Waarom dragen in een draagdoek? (zie ook site van zorg-dragen.nl)

Het dragen van een baby of peuter heeft vele voordelen:

Praktisch
Wanneer een kind gedragen wordt, heeft de ouder de handen vrij voor een ouder kind, was opvouwen of de hond uitlaten. Dragen kan ook gecombineerd worden met een buggy voor een ouder kind, zodat er geen duowagen aangeschaft hoeft te worden. Ook scheelt het in winkels en openbaar vervoer: geen gedoe met wagens die net wel (of net niet) tussen de kassa's of de deuren van de treincoupé passen. En: met een babydrager zijn bergen, sneeuw of strand geen probleem meer.

Goed voor de baby
Baby's vinden het fijn dicht bij de ouder te zijn, en het is ook nog eens goed voor ze. Baby's die veel gedragen worden, zijn rustiger, hebben minder stress en huilen aanzienlijk minder: de geur en de hartslag spelen daar een belangrijke rol bij. Door het huidcontact wat er vanzelf is bij het dragen, komen er hormonen vrij bij de baby en bij de moeder, die helpen bij de hechting tussen moeder en kind. Het is ook makkelijker om de signalen van de baby goed te leren kennen en op te pikken wanneer een baby zo dichtbij gedragen wordt. Wanneer er borstvoeding gegeven wordt: dragen stimuleert de aanmaak van moedermelk!
Lichamelijke ontwikkeling
Ook voor het lichaam van de baby is dragen goed: de kikkerhouding is de natuurlijke houding voor een baby. De ontwikkeling van de heupen is gebaat bij deze houding en ook de wervelkolom wordt zo het minst belast. De bewegingen die de ouder maakt tijdens het dragen helpen de baby om te oefenen met het gebruiken van spieren en evenwicht.
Rustig kennismaken met de wereld
Tijdens het dragen maakt de baby op een prettige manier kennis met de wereld. Op ooghoogte met andere mensen, in plaats van liggend op de rug (met uitzicht op de lucht) of zittend ter hoogte van volwassen knieën. Baby's leren het meest door te kijken naar de reactie van de ouder op verschillende mensen en situaties. En als het even te druk wordt of niet prettig voelt, kan de baby gemakkelijk bij de ouder wegkruipen.
Fijn voor onrustige baby's
Dragen is extra fijn voor baby's die veel huilen, onrustig zijn of darmkrampjes hebben. Door te dragen wordt de baby geholpen zich prettiger te voelen, dicht bij de ouder in een ontspannen houding. Bij pijn werkt lichaamswarmte beter dan een kruik. Voor baby's met reflux is het bovendien prettig om rechtop gedragen te worden na een voeding.
Bijzondere situaties
Ook in bijzondere situaties kan dragen fijn zijn voor ouder en kind. Denk bijvoorbeeld aan baby's die prematuur geboren zijn, kinderen met syndromale afwijkingen en baby's met heupdysplasie. Omdat het hoofdje van de baby minder op een matrasje, wipstoel of maxicosi ligt wanneer het gedragen wordt, kan dragen ook preventief of als behandeling worden ingezet bij plagiocephalie.
Dragen kan als verlengde beschouwd worden van het buidelen bij prematuren, met als belangrijke toevoeging: beweging. In meerdere ziekenhuizen in het buitenland wordt al gedragen met draagdoeken bij prematuren. Ook in Nederland zijn enkele ziekenhuizen gestart met het aanbieden van draagmogelijkheden. Zorgdragen Opleidingen heeft inmiddels Kinderfysiotherapeuten van Isala te Zwolle en Treant Zorggroep in Emmen hiervoor opgeleid. Een artikel over het dragen van prematuren in het ziekenhuis was te lezen in VakbladVroeg, editie december 2015; u leest het hier

De Praktijk

Openstelling praktijk m.i.v. mei 2020 m.b.t. het covid-19 virus.

De praktijk is weer geopend voor behandelingen fysiotherapie, kinderfyiostherapie en sportfysiotherapie.

Met ingang van heden zijn de maatregelen met betrekking tot het covid-19 virus veranderd. Dit kunt u ook lezen op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/zorg

Met de nodige persoonlijke beschermende middelen kan ik u of jou weer behandelen. Deze zijn voorgeschreven door de RIVM, te weten: dragen van handschoenen, mondkapjes, handen wassen en ontsmetten, dit geldt ook voor de klant, dit kan bij binnenkomst in de wachtkamer.

Verder geldt, dat indien u zich gezond voelt, niet hoeft te hoesten, geen zere keel hebt of koorts hebt en in uw naaste omgeving ook geen besmetting is geweest, u en jij van harte welkom bent in de praktijk.

Ik hoop u of jou binnenkort weer te mogen ontvangen voor therapie.

Pas goed op uzelf en neem de 1,5 m-regel ook in acht.

Hartelijke groeten, Anja Eefting-Tingen, uw fysiotherapeut.

Lees verder

Nu ook Strippenkaart massagebehandeling!

Ik vind het belangrijk, ook gezien mijn verleden als sportbegeleider, om ook sportmassage aan te bieden in de praktijk. Dit is bedoeld voor sporters of mensen die last hebben van stijve spieren ten gevolge van werkhouding of stress. Dit wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars, maar zoals recentelijk ook uit de wetenschappelijke literatuur naar voren komt en bewezen is, is dat massage de tonus van spieren en bindweefsel kan verlagen, waardoor u weer lekker aan het sporten en werken kan gaan, zonder hinderlijke spierspanningsproblemen.

De kosten van een massagebehandeling zijn 25 euro per behandeling van een half uur.

Fijne, sportieve en werkzame dag gewenst!

Hopelijk tot ziens!

Anja Eefting-Tingen, (kinder)(sport)fysiotherapeut sinds 1991.

De Praktijk

De Praktijk heeft een nieuwe vloer!

Voorheen hadden we linoleum in beide behandelkamers liggen, maar dat hebben we vervangen voor een mooie kastanjebruine kurk-vloer met PVC-toplaag. De Praktijk heeft hierdoor een hele professionele uitstraling gekregen. De vorige vloer was aan vervanging toe, en vertoonde al meerdere gebruikerssporen. Hij heeft het 15 jaar volgehouden, hopelijk doet deze vloer dat ook!

Door de nieuwe vloer hoor je nu de behandelkrukken nog wel, maar dat wordt aangepast. Ook voor dit hebben we nieuwe wielen gekocht, die als het goed is nu verscheept zijn vanuit de Verenigde Staten. Hoogwaardige kwaliteit, waardoor we straks weer zonder teveel geluid kunnen verschuiven met onze stoelen, zonder ergernis van onze patiënten.

Foto's Praktijk