Groeigerelateerde aandoeningen

Groeigerelateerde aandoeningen

Kinderen verschillen van volwassenen op veel verschillende vlakken. Zo groeien kinderen bijvoorbeeld nog. Er zijn diverse klachten, die in de kinderleeftijd kunnen ontstaan, die samen lijken te hangen met de groei. Enkele veelvoorkomende aandoeningen zijn het syndroom van Osgood Schlatter, het syndroom van Sinding-Larsen-Johansson en het syndroom van Sever. Ook kan een kind een achterstand hebben in motorische ontwikkeling.

Wat kost een fysiotherapiebehandeling en ben ik verzekerd?

Voor kinderen moet u een basisverzekering afsluiten. U schrijft uw kind daarom binnen 4 maanden na de geboorte in bij een zorgverzekeraar. Voor de basisverzekering van kinderen onder de 18 jaar betaalt u geen geen premie en geldt geen eigen risico. Alle kosten voor fysiotherapie voor kinderen worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Achterstand in motorische ontwikkeling

De motorische ontwikkeling is niet losstaand te zien van ontwikkeling op andere domeinen. Daarnaast kenmerkt de motorische ontwikkeling van een kind zich door variatie. Of een kind een normale ontwikkeling doormaakt, hangt af van vele factoren, waaronder erfelijkheid, omgeving en persoonlijke factoren. De vraag: “Loopt mijn kind achter in ontwikkeling, of is dit normaal?” is dus niet eenvoudig te beantwoorden. De kinderfysiotherapeut is specialist op het gebied van bewegen en motorische ontwikkeling.

Om een afwijkende motorische ontwikkeling te bepalen heeft de kinderfysiotherapeut de beschikking over verschillende motorische tests. Hiermee kan het kind met andere kinderen van zijn leeftijd vergeleken worden, of met zichzelf, om eventuele vooruitgang of achteruitgang te meten. Daarnaast beoordeelt de kinderfysiotherapeut de kwaliteit van de bewegingen die het kind maakt. Zo bekijkt de kinderfysiotherapeut de vaardigheden van het kind binnen de norm vallen of afwijkend zijn.

Een kind dat zich normaal ontwikkelt zal niet behandeld hoeven worden. Enkele tips voor ouders zijn dan al voldoende om het kind te stimuleren in zijn ontwikkeling. Wanneer er sprake is van een afwijkende ontwikkeling maakt de kinderfysiotherapeut een afweging of het kind doorverwezen moet worden voor verder onderzoek of dat een fysiotherapeutische behandeling volstaat.