Kinderfysiotherapie specialisaties

Plagiocephalometrie (meting van scheve hoofden)

7644_nl_editor photo24Het in kaart brengen van de vorm van de schedel en het vervolgens evalueren daarvan kan sinds kort gedaan worden door middel van plagiocephalometrie (PCM).

Plagiocephalometrie (PCM) is een meetmethode waarbij met behulp van een bandje thermoplast (speciaal plastic) een precieze afdruk wordt gemaakt van de omtrek van het hoofd in het horizontale vlak. Het wordt door kinderfysiotherapeuten toegepast die de cursus PCM hebben gevolgd. Hierdoor kan bij baby’s met een voorkeurshouding en een afplatting van het achterhoofd de vorm van het hoofd precies in kaart worden gebracht en vervolgens de verandering qua vorm worden gevolgd in de loop van de tijd.

7644_nl_editor photo26Plagiocephalometrie is een methode die niet belastend is voor de baby en die net zo effectief is in het opsporen van schedelvervormingen als de gouden standaard, een driedimensionale CT-scan.

Bij PCM wordt er gebruik gemaakt van een band van speciaal plastic, dat buigzaam is na opwarming en snel uithardt. De twee centimeter brede plastic band wordt om het hoofd heen gelegd, waardoor de contouren van de schedel duidelijk worden.

 

Behandeling van schrijfproblemen bij kinderen van de basisschool

Anja heeft een schrijfcursus gevolgd bij Alger van Hagen in Nijmegen. Hier heeft ze een gestructureerde opbouw geleerd om het schrijfprobleem bij kinderen van de basisschool aan te pakken. Ze gebruikt hiervoor een aantal meetinstrumenten om een en ander goed in kaart te brengen.

Samen met de ouders en leerkrachten van school wordt er een behandelplan opgesteld, hierbij ligt de nadruk op het aanleren van de juiste letter, de juiste grootte van letters of bij het gebruiken van de juiste fijne motoriek om netjes te leren schrijven.